1. adventtisunnuntain messu

Pyhäpäivän aihe: Kuninkaasi tulee nöyränä

Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).

Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Joulu saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen.

Pyhäpäivä: 1. adventtisunnuntai
Tekstit: Psalmi: Sak. 9:9, Ps. 24:7-10, Ps. 85:8 Ensimmäinen lukukappale: Jes. 49:8-10 Toinen lukukappale: Ilm. 3:20-22 Evankeliumi: Luuk. 19:28-40
Pyhäpäivän aihe: Kuninkaasi tulee nöyränä
Alttarikynttilät: 6
Liturginen väri: Valkoinen
Pohjaslahden kirkko
Liturgi: Piirainen Matti-Pekka
Saarnaaja: Piirainen Matti-Pekka
Kanttori: Mölsä Harri
Suntio: Lampinen Anne

Kolehti: Lasten hyväksi tehtävään työhön maailmalla Suomen Lähetysseuran kautta teemalla Hyvän elämän edellytykset. Suomen Lähetysseura ry, PL 56 00241 Helsinki. IBAN FI25 8000 1600 0607 10, BIC DABAFIHH. Kolehtien tilitysohjeet sekä seurakunta- ja kolehtikohtaiset viitenumerot löytyvät osoitteesta www.seurakuntapalvelut.fi.