Hartauskirjoitus 20.2.2020

 

"Silmä silmästä tekee koko maailmasta sokean."

 

Otsikon sitaatti on yksi tunnetuimmista Gandhin lauseista. Vuorisaarnassa myös Jeesus kumoaan yksiselitteisesti tuon koston salliman lain.

Sanotaan, että tämän päivän ihmiset ovat toisilleen kylmempiä ja armottomampia kuin ennen. Historiaa tuntevana en välttämättä menisi tätä allekirjoittamaan, mutta esimerkiksi sosiaalisen median tulo toi mukanaan alustan, jolla voi levittää pahaa oloansa täysin anonyymisti, itselleen turvallisesti. Tämä on saanut monet, muuten järkevät ihmiset, alentumaan toisten verbaaliseen kivittämiseen.

Ihmisten kylmyyttä ja välinpitämättömyyttä kohtaa myös sellaisissa paikoissa ja tilanteissa sekä sellaisten ihmisten kanssa, joilta sitä ei osaisi odottaa. Olen törmännyt myös kostomentaliteettiin. "On aivan oikein että väärintekijälle kävi pahasti. Hän on sen itse toiminnallaan aiheuttanut eikä ansaitse anteeksiantoamme meitä vastaan tekemästään vääryydestä." On unohdettu anteeksiannon tärkeys, paitsi väärintekijälle myös anteeksiantajalle itselleen. Kun ollaan anteeksiantamattomia, unohdetaan monta tärkeää asiaa. Ensinnäkin; me olemme vain ihmisiä ja on inhimillistä tehdä virheitä. Meistä jokainen tekee. Toiset isompia, toiset pienempiä. Toiseksi; jokaisella saattaa olla edessään (joillakin takanaan) vaikeita elämäntilanteita, jolloin hetkellisesti voi ns. karata skootteri lapasesta, mutta se tärkein asia on se mitä raamatussa sanotaan anteeksiannosta: ""Sillä jos te annatte ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, niin myös teidän taivaallinen Isänne antaa teille anteeksi. Mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne."" Matt. 6: 14-15

Loppukaneetiksi. Muuan kolholainen runoilija päättää erään runonsa sanoihin: "Kaikille teille jotka luette tämän, ja haluatte ymmärtää. Pidetään toisistamme huolta, vaalitaan sitä mikä jäljellä on, ja ollaan ihmisiä toisillemme."

 

Tomi Voronin

keikkasuntio

Mänttä-Vilppulan srk

Mustapaitainen parrakas mies hymyilee kameralle.
Tomi Voronin, keikkasuntio, Mänttä-Vilppulan seurakunta