Vilppulan kirkko

Kesäinen kuva Vilppulan kirkosta. Otettu kosken puolelta.

Kirkossa korjaus- ja maalaustyöurakka vuonna 2023

Vilppulan kirkossa käynnistyy 15.5.2023 kirkon ulkopintojen korjaus- ja maalaustyöurakka. Urakoitsijana toimii Rappaustekniikka Laurell Oy Tampereelta. Työ valmistuu suunnitelman mukaan 31.10.2023. Edit 4.10.2023: Remontille on myönnetty jatkoaikaa marraskuun loppuun asti. Varsinaisen tilatun maalaustyön ja katon uusimistyön lisäksi hidasteeksi on ilmennyt useita lahovaurioita ja kosteusvaurioita, joiden korjaus- ja muutostyöt ovat viivästyttäneet varsinaista urakkaa. Kosteusvaurioiden korjausten ajaksi yleisön käynti joudutaan ohjaamaan kirkkoon toistaiseksi vain pääoven kautta. Valitettavasti sivuovi ja invaluiska eivät ole nyt käytettävissä, joten esteetön pääsy kirkkoon ei ole mahdollista. Pahoittelemme tilannetta!

Korjaustöitä tehdään kirkolla arkipäivisin. Seurakunta toimittaa kirkossa suunnitelman mukaiset jumalanpalvelukset sekä tulevat siunaukset viikonloppuisin. Kaikki muut tilaisuudet pyritään mahdollisuuksien mukaan siirtämään toisiin tiloihin.

Kirkko on huputettuna remontin ajan. Kellotapulin soittoluukkuja ei voida avata ja kirkonkelloja soittaa niin kauan kun rakennustelineet ovat paikoillaan. Jumalanpalvelukset ja toimitukset toimitetaan ilman kelloja.

Alue on työmaa-aluetta, jossa asiaton liikkuminen on kielletty.

Kirkon historiaa

Arkkitehti Georg Schrenckin suunnitteleman Vilppulan kirkon rakennustyöt aloitettiin v. 1891 ja se valmistui v. 1900. Porvoon hiippakunnan piispa Herman Rågberg vihki sen 14.9.1900.

Vilppulan kirkon alttaritaulun ”Kristus vuoritiellä” on maalannut Pekka Halonen.

Vuonna 1914 kirkkoon hankittiin 15-äänikertaiset urut Kangasalan urkutehtaalta. Nykyiset, 21-äänikertaiset urut, on hankittu v. 1981 Urkurakentamo Tuomelta.

Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Rippikoulun aloituskirkko

Rippikouluryhmät 2
Rippikoulun aloitusjumalanpalvelukseen nuori osallistuu yhdessä huoltajan kanssa.

1. adventtisunnuntain messu

Pyhäpäivän aihe: Kuninkaasi tulee nöyränä

Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).

Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Joulu saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen.

Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus

Jumalanpalveluksen jälkeen kunnianosoitus ja seppeleiden lasku Vilppulan sankarihaudoilla. Seppele lasketaan sankarivainajien muistomerkille ja Karjalaan jääneiden muistomerkille.
Miehen ääni -kvartetti laulaa kirkossa ja sankarihaudoilla.

Pyhäpäivän aihe: Kiitos isänmaasta

Itsenäisyyspäivä (6.12.) on kansallinen juhlapäivä. Itsenäisyytemme alkuajoista lähtien on silloin valtiovallan määräyksestä pidetty jumalanpalvelus. Myös kirkkojärjestys edellyttää, että "jumalanpalvelus pidetään itsenäisyyspäivänä ja valtiollisten tilaisuuksien yhteydessä, niin kuin siitä on säädetty tai erityisiä tilaisuuksia varten määrätty" (KJ 2: 2). Jumalanpalveluksessa kiitetään maamme vapaudesta ja itsenäisyydestä sekä rukoillaan isänmaan ja kansan puolesta.

3. adventtisunnuntain messu

Pyhäpäivän aihe: Tehkää tie Kuninkaalle

Päivän raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja. Hänen kehotuksensa katumukseen ja parannukseen koskee myös meitä. Johannes viittaa Jumalan Karitsaan, joka kantaa koko maailman synnin. Saamme tunnustaa syntimme luottaen Kristuksessa annettuun pelastukseen. Tämä on pääasia jouluun valmistautumisessa - joulupaastossa.

Johannes oli merkki siitä, että profeettojen ennustukset olivat täyttymässä: Vapahtaja oli pian tuleva. Kristuksen toiminnassa toteutuivat pelastuksen ajan merkit, ja samoin hän tulee yhä uudelleen sanassa ja sakramenteissa seurakuntansa keskelle pelastuksen lahjat mukanaan. Tähän hänen "hengelliseen tulemiseensa" viittaa latinankielinen nimitys adventus spiritualis et sanctificationis.

Kauneimmat joululaulut

Laula yhdessä ja tee hyvää!