Hautaan siunaaminen ja hautajaiset

Läheisen ihmisen kuolema on aina suuri menetys. Surun keskellä omaisten on jaksettava hoitaa hautausjärjestelyt. Näissä asioissa voi aina kääntyä seurakunnan puoleen. Papeilta, diakoniatyöntekijöiltä ja muilta seurakunnan työntekijöiltä saa henkistä tukea sekä opastusta käytännön asioissa.

Kirkkoherranvirastossa sovitaan hautaan siunaamisen ajasta ja paikasta sekä siunauksen toimittavasta papista.

Hautaan siunaaminen toimitetaan Mäntän siunauskappelissa, Vilppulan kirkossa, Pohjaslahden kirkossa tai haudalla. Kirkollinen hautaan siunaaminen voidaan pyydettäessä toimittaa kirkkoon kuulumattomallekin, mikäli vainaja on sitä eläessään toivonut.

Mikäli vainaja tuhkataan siunauksen jälkeen, uurnan laskun yhdessä voidaan vielä pitää lyhyt rukoushetki, johon omaiset voivat pyytää pappia mukaan.

Muistotilaisuutta varten seurakunnalla on vuokrattavissa Mäntän seurakuntatalossa iso sali, johon mahtuu 76 henkilöä ja pieni sali, jossa 36 vierasta voi hyvin asettua viettämään juhlaa. Tammirannan seurakuntakodissa on tilaa 50 henkilölle, Vilppulan seurakuntakodissa 60 henkilölle. Myös Kolhon ja Pohjaslahden kirkkojen yhteydessä on seurakuntasalit noin 60 henkilölle. Tilat varataan ja vuokrataan kirkkoherranvirastosta. Tiloissa voi järjestää omatoimisesti tilaisuuksia tai ostaa tarjoilut pitopalveluyrittäjiltä.

Ennen siunaamista pappi ottaa yhteyttä omaisiin ja sopii keskusteluajan. Omaiset voivat esittää toivomuksiaan virsien ja muun musiikin suhteen. Keskustelussa käydään läpi hautaan siunaamisen kaava ja sovitaan muistotilaisuudesta.

Hautaan siunaamisen perusmalli:
* urkumusiikki
* kukkatervehdykset
* virsi
* siunaustoimitus, jonka sisällä on yksi virsi tai muuta musiikkia
* päätösvirsi

Täältä löydät hautauksiin liittyvät hinnastot.

Hautamuistomerkit

Haudalle asetettava muistomerkki saa olla enintään haudan levyinen.

Mikäli hautamuistomerkki poikkeaa oleellisesti muista hautausmaalla olevista muistomerkeistä, sen pystyttämiseen on haettava seurakunnalta etukäteen lupa.

Hautamuistomerkin voi tilata heti hautauksen jälkeen, mutta sen voi tuoda haudalle vain sulan maan aikaan.

Vanhoilta haudoilta muistomerkin siirtäminen ennen haudan kaivamista ja sen takaisin paikalleen laittaminen on omaisten vastuulla. Käytännössä kiven siirtää usein omaisten valitsema kaiverrukset tekevä kiviliike.

Valkoinen arkku, jonka ympärillä eri värisiä kukkaseppeleitä. Arkun päällä myös kukkalaite.