Sana Sinulle 15.9.2023

Jumalalla on ihmisen kädet

Edessäni on viipale leipää. Mistä se on siihen tullut? Pohdinta kiertyy kuin Havukka-ahon ajattelijalla ihmettelyn juurisyihin. Katse hivuttautuu taustapeiliin. 

Joku on nostanut vakkaansa tai kylvökoneeseensa siemeniä, heittänyt peltoon. Jo sitä ennen maa on kynnetty ja muokattu, ammattilaisten valmistamilla välineillä. Metalliteollisuuden osaajat ovat kehittäneet ja rakentaneet sopivat työkalut keventämään maanviljelijän arkea. 

Siemenet lepäävät maassa, odottavat sadetta ja aurinkoa sopivassa vuorottelurytmissä. Oras nousee, korsi varttuu, tähkä kypsyy. Maamies korjaa sadon. Jyvän taival jatkuu osaavan kuljettajan kyydillä myllyyn. Jauhot soljuvat pussitukseen.

Uusia ihmisiä kiinnittyy ketjuun ja saattaa jauhot eteenpäin lukuisien käsien kautta leipomoon. Siellä ammattilaiset tarttuvat työhönsä, vaivaavat taikinan, leipovat ja paistavat leivät. Apuna lienee monien innovaatioiden kautta syntyneitä koneita. 

Jyvä ja sen monet kumppanit ovat muuttuneet leiväksi. Matka vie kaupan varastoon ja edelleen liikkeen työntekijöiden käsissä hyllyyn. Hinnoiteltuna ja esille pantuna. Sieltä nappaan leivän ostoskärryyni ja saan käyttööni, kun kassan kautta kuljen.

En osaa kuvitella, kuinka monia käsiä ja pään ideoita on tarvittu, että voin voidella jokapäiväisen leipäni. Jumalan viisaus ja siunaus on kannatellut näiden ihmisten elämää. He ovat opiskelleet ammattiinsa. Heidän ahkerointiaan Jumala on siunannut. Ilman heidän käsiään pöytä olisi leivätön.

Ensi sunnuntain aihe on Jumalan huolenpito. Se toteutuu ihmisten käsien kautta. Kaikki, mitä arjessa tarvitsen, valmistuu minulle muiden avulla. Puhdas hanasta loriseva vesi, istuimeni, vaatteeni, kulkuvälineeni, tämä edessä oleva tietokone. Olen kiitollinen Jumalalle, että hänellä on ihmisen kädet. Niillä hän pitää minusta huolen. Sinustakin.

Kun katselen ympärilleni, näen paljon käsien jälkiä. Näen Jumalan arkista huolenpitoa. Tunnen suurta kiitollisuutta, että meillä on toisemme, Jumalan huolenpito.

Arja Karppinen
Mänttä-Vilppulan seurakunta