Sana Sinulle 9.12.2022

Kun kirjoitan tätä, on itsenäisyyspäivä. Kun siis luet tätä, on itsenäisyyspäivä jo mennyt. Käsittelemäni teemat ovat kuitenkin silti sekä ajankohtaista että ajattomia. Itsenäisyyspäivän evankeliumitekstissä meitä kehotetaan palvelemaan toisia sen sijaan, että olisimme toistemme herroja. Palvelu – siis muiden auttaminen itsensä kustannuksella – tulee väistämättä mieleen, kun muistelemme sotiemme veteraanien ja sen ajan siviilien uhrauksia.

Tänä päivänä emme kuitenkaan ole sodassa. Isänmaallisuus on aina ollut enemmän, kuin muistot sodasta. Isänmaan hyväksi toimimisessa on kyse juurikin palvelusta – siitä, että kansakunnan etu asetetaan oman edelle. Evankeliumi siis kannustaa meitä palvelemaan maatamme – ei pelkästään meitä kaikkein lähimpänä olevia ihmisiä.

Tämän päivän isänmaallisuutta on esimerkiksi osallistuminen energian säästämiseen sähköpulan uhatessa. Sitä on myös lain noudattamisesta kiinni pitäminen ja yhteiskuntarauhan vaaliminen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet. Ei siis ole mielekästä verrata sota-ajan uhrauksia tämän päivän vaatimuksiin. Velvollisuutemme on vain ottaa meille osoitetut taistelut vakavasti.

Aikamme ei kuitenkaan tähän aina kannusta. Eikä niin tee ihmisluontokaan. Kulttuurimme on 1940-lukuun verrattuna yksilökeskeisempi ja ihmiset kautta aikain ovat olleet taipuvaisia itsekkyyteen. Meitä vetävät puoleensa oman edun tavoittelu ja tunnepohjalta tehdyt hätäiset valinnat. Kristinusko on kuitenkin ollut aina vastakulttuuri näille voimille. Tukea kansakuntamme palvelemiseen saamme tänäkin päivänä rukouksesta ja Raamatusta. Esimerkiksi psalmi 23 alkaa: Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Kun heittäydymme Jumalan paimennettaviksi, meillä on kaikki mitä tarvitsemme yllä mainittuihin tehtäviin.

Aikamme on sirpaleinen ja jokaista meistä vedetään arjessa moneen suuntaan. Kaiken ilmastonmuutosuutisoinnin ja Euroopassa riehuvan sodan keskellä seuraavien askeleiden ottaminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä. Tähän kannustukseksi löytyisi myös monta Raamatun jaetta, mutta jaan kuitenkin muuan kapteenin lausuman eräästä Väinö Linnan romaanista: Mennään tuon suon yli niin että heilahtaa.

Ville Lehonmaa
Kasvatuksen pastori
Mänttä-Vilppulan seurakunta

UT2020

Uuden testamentin käännös mobiilikäyttäjille on julkistettu

Suomen Pipliaseuran 2,5 vuotta kestänyt Uuden testamentin käännöstyö kreikankielisestä alkutekstistä suomeksi, mobiilikäyttäjille, on valmis. UT2020 julkaistaan torstaina 22.10.2020 Raamattu.fi-sivustolla sekä Piplia-sovelluksessa. Audioversio löytyy Piplia-sovelluksesta näyttelijä Krista Kososen lukemana. Lataa Piplia-sovellus puhelimeesi App Storesta tai Google Playsta.

UT2020 julkistustilaisuus järjestetään poikkeusoloissa kutsuvierastilaisuutena Savoy-teatterissa 22.10. klo 12-13. Tilaisuus lähetetään kaikkien nähtäville livestriiminä Pipliaseuran Youtube-kanavalla.

Lue lisää käännöksestä evl.fi -sivulta.

Tumma, ponnaripäinen ja partasuinen pukumies.
Ville Lehonmaa, vs. kasvatuksen pastori