Sana Sinulle 18.6.2020

Todellinen keskikesän valo

Ensi viikonloppuna on juhannus, tuo odotettu keskikesän juhla. Suomessa konkreettisesti valo voittaa pimeyden ja saamme nauttia yöttömästä yöstä luonnon viheriöidessä ympärillä. Kirkoissa ympäri Suomea muistellaan Jeesuksen serkkua, Johannes Kastajaa. Johannes toimi eräänlaisena johdanto-osana ja tien raivaajana Jeesuksen toiminnalle. Hän valmisti tietä Jeesuksen julkiselle työlle ja kastoi Jeesuksen.

Jo vanhan testamentin ajoista saakka eri kirjoitukset olivat valmistaneet ihmisiä Jeesuksen tuloa varten. Johannes ei siis ollut ensimmäinen, jonka puheet osoittivat Jeesukseen. Jesajan kirjan 51. luvussa jakeessa 4 sanotaan:” Kuuntele minua, kansani, kansakunnat, tarkatkaa sanojani, sillä laki on minusta lähtöisin, minä säädän oikeuteni kansojen valoksi.” Jesajan mukaan Jumala on asettanut lakinsa, jotka ovat Hänestä lähtöisin ja Hän säätää oikeuden meidän valoksi. Kristinuskon mukaan meidän todellinen voitto pimeydestä on Jeesus Kristus, joten näin ollen Jeesus on tuo oikeus, joka tuo valon pimeyden keskelle. Jumalan laki osoittaa meidän ihmisten pahat teot ja syyllisyyden. Pahojen tekojen oikeudenmukainen rangaistus pitäisi olla tuomio ja ikuinen kadotus mutta Jumala Jeesuksessa valmistaa meille  ja kaikille kansoille armahduksen.

Olisi todella vaikeaa taivaltaa tätä maallista taivallusta ilman Jumalan armoa. Päivästä toiseen yrittäisimme riittää omin teoin, Jumalan lakia totellen ja siinä kuitenkaan onnistumatta. Onneksi Jumala tiesi tämän ja sääti lakinsa sellaiseksi, että syntisen ihmisen on niitä mahdotonta toteuttaa. Tämän hyväksyen ja myöntäen on helppo olla Jumalan rakkauden kohteena, Jeesuksen sovitustyön alaisena. Näin pimeyteen tulee valo ja tuo todellinen keskikesän ja muidenkin vuodenaikojen valo on Jeesus, jonka armosylissä saamme levätä.

Siunattua keskikesää sinulle ja läheisillesi!

Diakonissa Virve Pihlajamäki

Mänttä-Vilppulan seurakunta