Hei, Keräämme tälle sivulle kysymyksiä ja vastauksia rippikouluun liittyen;

- Voiko vanhempi kerätä nuoren puolesta yhden jumalanpalvelusmerkinnän katsomassa nuoren kanssa yhdessä livelähetystä? Valitettavasti tässä tapauksessa vanhempi ei voi kerätä merkintää nuoren puolesta. Ainoastaan yhdessä menevällä kirkkoon voi kerätä merkinnän nuoren puolesta.

- Miten leirillä on huomioitu turvavälit? Leirille emme voi pitää kokoaikaa turvavälejä. Olemme viikon tiiviisti yhdessä, joten tehostamma seurakunnan puolesta siivousta ja korostamme käsienpesua.

- Kuinka korona voi levitä? Korona leviää pisaratartunnalla

Miten uudelta koronavirukselta voi suojautua?  Uudelta koronavirukselta  voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta.  Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.  Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

- Tarttuuko uusi koronavirus pinnoilta? Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä.

Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.

Vaikka hyvin herkin laboratoriomenetelmin koronavirusta löytyisi pinnoilta, tämä ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin.

Pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla: siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.

- Onko nuoren turvallista tulla leirille? Nuori voi tulla leirille hyvillä mielin, mutta kipeenä ei voi tulla.

- Mikäli nuori on kipeenä ennen leirijaksoa, niin kuinka käy leirille? Mikäli nuori sairastuu ennen leiriä, niin suosittelemme keskustelemaan lääkärin/hoitajan kanssa. Seurakunta ei välttämättä pysty järjestämään etärippikoulua leirin aikana, jolloin konfirmaatio saattaa siirtyä.

- Onko rippikoululeirillä vierailupäivää? Leireillä ei ole tänä vuonna vierailupäiviä.

- Voiko rippikoululeiriltä poistua? Rippikoululeiriltä voi poistua perhe-/terveydellisistä syistä. Tämä koskee kaikkia rippikoululaisia, isosia ja työntekijöitä. Valitettavasti leirille ei voi palata takaisin, mikäli syy on joku muu, kuin yllämainittu.