Hei, Keräämme tälle sivulle kysymyksiä ja vastauksia rippikouluun liittyen;

- Rippikoulu merkintöjen keruu? Kirkot ovat auki, joten merkinnät kerätään paikan päällä. Jumalanpalveluksia ei voi kerätä enää livelähetyksen kautta. Tämä ohje on tullut voimaan 8.6.2020. Srk ei järjestä kesällä nuorteniltoja, mutta nuortenilta merkinnän voi kerätä osallistumalla jumalanpalvelukseen tai kysymällä nuorisotyönohjaalta neuvoa.

- Voidaanko nuori konfirmoida, ettei ole kerännyt kaikkia keltaisessa rippikoulupassissa kerättyjä merkintöjä? Nuoren tulee kerätä kaikki merkinnät ennen konfirmaatiota. Neljä (4) Jumalanpalvelusta, joista vanhempi, kummi, isovanhemmat voivat kerätä yhden merkinnän). Neljä (4) nuortenilta merkintää ja yksi (1) muu merkinnän. Muu merkintä voi olla jumalanpalvelus, kaste, häät, hautajaiset.

- Mikäli nuori ei kerännyt kaikkia merkintöjä, mitä tapahtuu konfirmaatiolle? Konfirmaatio siirtyy eteenpäin. Nuori konfirmoidaan vasta sitten, kun on kerännyt kaikki merkinnät.

- Voiko vanhempi kerätä nuoren puolesta yhden jumalanpalvelusmerkinnän katsomassa nuoren kanssa yhdessä livelähetystä? Valitettavasti tässä tapauksessa vanhempi ei voi kerätä merkintää nuoren puolesta. Ainoastaan yhdessä menevällä kirkkoon voi kerätä merkinnän nuoren puolesta.

- Miten leirillä on huomioitu turvavälit? Leirille emme voi pitää kokoaikaa turvavälejä. Olemme viikon tiiviisti yhdessä, joten tehostamma seurakunnan puolesta siivousta ja korostamme käsienpesua.

- Kuinka korona voi levitä? Korona leviää pisaratartunnalla

Miten uudelta koronavirukselta voi suojautua?  Uudelta koronavirukselta  voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta.  Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.  Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

- Tarttuuko uusi koronavirus pinnoilta? Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä.

Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Pintojen, elintarvikkeiden tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole toistaiseksi havaittu.

Vaikka hyvin herkin laboratoriomenetelmin koronavirusta löytyisi pinnoilta, tämä ei tarkoita, että virus tarttuisi tehokkaasti pintojen välityksellä. Tavanomaiset siivousaineet tehoavat hyvin koronavirukseenkin.

Pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita. Kotioloissa pätevät samat ohjeet kuin muidenkin tautien kohdalla: siivotaan jälkiä aktiivisesti ja vältetään esimerkiksi samojen pyyhkeiden käyttämistä.

- Onko nuoren turvallista tulla leirille? Nuori voi tulla leirille hyvillä mielin, mutta kipeenä ei voi tulla.

- Mikäli nuori on kipeenä ennen leirijaksoa, niin kuinka käy leirille? Mikäli nuori sairastuu ennen leiriä, niin suosittelemme keskustelemaan lääkärin/hoitajan kanssa. Seurakunta ei välttämättä pysty järjestämään etärippikoulua leirin aikana, jolloin konfirmaatio saattaa siirtyä.

- Onko rippikoululeirillä vierailupäivää? Leireillä ei ole tänä vuonna vierailupäiviä.

- Voiko rippikoululeiriltä poistua? Rippikoululeiriltä voi poistua perhe-/terveydellisistä syistä. Tämä koskee kaikkia rippikoululaisia, isosia ja työntekijöitä. Valitettavasti leirille ei voi palata takaisin, mikäli syy on joku muu, kuin yllämainittu.

- Konfirmaatio? Konfirmaatiot järjestetään Rippikoulu 1,2 ja 3 klo 12 sekä rpk 4 klo 10. Tänä vuonna konfirmaatioon voi osallistua rajattu määrä väkeä. Mäntän kirkko on huomattavasti pienempi, kuin Vilppulan kirkko. Konfirmaatiomessut striimaataan Kmv-lehden toimituksen kautta; https://www.kmvlehti.fi/live

* Rippikoulut 1 ja 3 ovat väkimäärältään isompia, joten joka perheestä voi osallistua max. 5 henkilöä/rippikoululainen.

* Rippikoulut 2 ja 4 ovat pienempiä/Vilppulan kirkko on isompi, joten joka perheestä voi osallistua max.7 henkilöä/rippikoululainen.

* Kirkossa on käytössä, joka toinen penkkirivi.

* Konfirmaatiomessussa ehtoollinen jaetaan ainoastaan rippikoululaisille.

• Seurakunta haluaa yhdessä KMV-lehden kanssa varmistaa monelle pääsyn mukaan seuraamaan konfirmaatiomessua. Tilaisuus ja suora lähetys alkaa klo 12 (Rpk 1, 2 ja 3) Rippikoulu 4 klo 10- https://www.kmvlehti.fi/live
  • Videoista jää myös jälkitallenne, joka julkaistaan jutun yhteydessä tapahtuman jälkeen.
  • Ehtoollinen jaetaan ainoastaan rippikoululaisille, jotta voimme välttää suuren ihmismäärän liikkumisen.
  • Konfirmaatiokierros: Nuoren ja vanhempien pyynnöstä tulemme mielellään laulamaan ja tuomaan seurakunnan tervehdyksen nuoren juhliin.  Poikkeusaikana olemme ulkona.