Rippikoulu - huippujuttu

Rippikoulu on yksi nuoren elämän ikimuistoisimpia ajanjaksoja. Eikä ihme, sillä tämä noin puoli vuotta kestävä tutkimusmatka pitää sisällään paljon ja monenlaista. Rippikoulun aikana oppii tuntemaan itseään, Jumalaa ja elämää entistä paremmin. Rippikoulu on askeleiden ottamista kohti aikuistumista. Hauskanpito ja yhteisöllisyys liittyvät olennaisesti monien muistoihin rippikouluajasta.

Valtaosalle rippikoulu on sen uskon syventämistä, johon on lapsena kasteen kautta tullut osalliseksi. Mikäli et ole vielä kastettu, tulee rippikoulusta aika, jolloin saat tutustua uskon ihmeellisyyksiin ja rippikoulun lopulla päättää, haluatko tulla kastetuksi. Kummassakin tapauksessa rippikoulu päättyy konfirmaatioon - yhteiseen isoon juhlapäivään.

Rippikoulussa tutustutaan muun muassa seurakuntaan, kristinuskon keskeisiin teemoihin, hartauselämään ja Raamattuun. Tilaa on myös kaikelle pohdinnalle, elämästä ja ihmisenä olemisesta, mikä juuri sinua itseäsi askarruttaa. Tiedollisen oppimisen rinnalla vähintään yhtä tärkeää on, että löydät oman paikan seurakunnasta ja sinulle luontevan tavan elää kristittynä tässä maailmassa.

Mikäli rippikoulua ei ole käynyt nuorena, sen voi suorittaa myös aikuisena. Aikuisrippikoulu räätälöidään, sisältöjen, toteutustapojen sekä aikataulun suhteen yksilöllisesti. Aikuisrippikoulussa saat papin hengelliseksi matkakumppaniksi.

Työntekijöiden yhteystiedot Ville "Lexa" Lehonmaa, Matti Hjelt ja Jaana Pohja.

Alkujakso

Rippikoulut alkavat aloitusjumiksella marras-joulukuun vaihteessa. Jumiksessa tapaamme toisemme kasvotusten ensimmäisen kerran. Iltaan kuuluu myös info rippikoululaisen huoltajille, joten toivomme paikalle sekä rippikoululaista, että vähintään yhtä tämän huoltajaa. Jokaiselle ryhmälle on osoitettu jompikumpi kahdesta aloitusjumiksesta, mutta mikäli ette pääse osallistumaan siihen, voitte tulla toiseen.

Ennen rippikoulun intensiivijaksoa järjestetään kevään ja kesän mittaan kaikille ryhmille yhteinen Gospel-konsertti sekä rippikouluryhmä-kohtainen startti-ilta, ennakkopäiviä, jumalanpalveluskäyntejä sekä nuorteniltavierailu. Osan näistä löydät tästä vihkosesta kunkin rippikoulun tiedoista ja loput tarkentuvat myöhemmin. Muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia ja niistä tiedotetaan aina ensi tilassa.

Ryhmän yhteisten käyntien lisäksi nuoret vierailevat itsenäisesti kahdessa jumalanpalveluksessa, yhdessä nuortenillassa ja kahdessa vapaasti valitsemassaan muussa kirkollisessa tilaisuudessa. Jos nuori tuo vanhemman, isovanhemman tai kummin mukanaan johonkin itsenäiseen käyntiin, edellytetään vapaasti valittavia tilaisuuskäyntejä vain yksi. Itsenäisistä käynneistä kerätään merkinnät vihkoseen, johon nuoren myös tulee vastata tilaisuutta koskeviin kysymyksiin.

Intensiivijakso

Jokaiseen rippikouluun kuuluu intensiivijakso. Päivärippikoulussa tämä tarkoittaa yhdeksää peräkkäistä koko päivän kokoontumista seurakunnan tiloissa. Muiden ryhmien kohdalla se tarkoittaa kuuden yön rippileiriä. Intensiivijaksoon sisältyy pääosa rippikoulun sisällöstä ja se muistetaan vielä vuosienkin kuluttua. Jaksojen ajat ja paikat löydät jäljempää. Kalliolan leireille saavutaan omilla kyydeillä, mutta niiltä tullaan seurakunnan bussilla konfirmaatioharjoitukseen. Muilla leireillä on bussikuljetus myös mennessä. Kalliolan leirit järjestetään korvaavassa leirikeskuksessa, mikäli Kalliola ei ole enää käytössä kesällä 2023. Tällöin seurakunta järjestää kuljetuksen leiripaikalle molempiin suuntiin. Tästä mahdollisesta muutoksesta tiedotetaan ensi tilassa.

Konfirmaatio

Jokaisella ryhmällä on konfirmaatioharjoitus intensiivijakson ja konfirmaation välisenä aikana. Konfirmaatiot toimitetaan Mäntän tai Vilppulan kirkossa. Toivomme, että jokaisen konfirmoitavan kummeista yksi tulee avustamaan oman kummilapsensa siunaamisessa.

Osallistuminen ja poissaolot

Rippikoulu on tiivis paketti, kestoltaan 80 oppituntia. Kaikki tässä vihkosessa selostetut kokoontumiset ovat osa rippikoulua, eivät ”ylimääräisiä” juttuja. Pistä siis päivämäärät ylös ja tule paikalle, kun tapahtuu. Itsekseen käytävät tutustumiskäynnit nuortentilaisuuksiin voit aloittaa keräämään saman tien.

Jos et pääse ryhmäsi yhteiseen kokoontumiseen esim. sairastumisen vuoksi, ilmoita siitä ja paikkaa käyntisi ryhmäsi työntekijän kanssa sovittavalla tavalla.

Rippikoulun hinta

Seurakunta perii rippikoulusta pienen maksun, jolla katetaan osa rippikoululaisen kuluista. Maksuun sisältyvät ruoka, ohjelma, oma Raamattu ja leireillä majoitus sekä kuljetukset. Päivärippikoulun hinta on 40€, Liikuntarippikoulun 380€ ja muiden leirien 114€ (kirkkoon kuulumattomille ja muun seurakunnan jäsenille 138€). Mikäli leirimaksun maksaminen tuottaa perheenne taloudelle haasteita, voitte olla yhteydessä rippikouluista vastaavaan pappiin, Ville ”Lexa” Lehonmaahan.

Rippikoulun käyminen muualla

Jos käyt rippikoulusi muualla kuin Mänttä-Vilppulan seurakunnassa (esim. jokin harraste-/urheiluripari, järjestöripari), niin tiedota siitä meille erillisellä ilmoittautumislomakkeella, joka löytyy srk:n kotisivuilta ”Tule mukaan” osion alta. Tämä siksi, että kotiseurakunnalla on tiettyjä velvoitteita yhteydenpitoon sekä riparia järjestävän tahon, että rippikou-lulaisen kanssa.

 

 

Gospel konsertti

Gospel-musa on soinut Vilppulan Urheilutalolla koronan aiheuttamaa taukoa lukuun ottamatta jo viidellä vuosikymmenellä. Kyse on siis varsin perinteikkäästä tapahtumasta, joka kokoaa kuulijoita omaa pitäjäämme kauempaakin. Juttu järjestetään juuri sinua varten riparilainen! Siksipä sinun läsnäolosi konsertissa kuuluu osana rippikoulun käymiseen.

Tulevan vuoden esiintyjien kanssa neuvottelut ovat vielä kesken ja siksi vielä emme voi artistikattausta julkaista. Konsertti on keskiviikkona 15.3.2023 klo 19.00. Konsertti päättyy n. klo 20.30-21.00 aikoihin.

Julkistamme esiintyjät heti kun ne varmistuvat.

Pääset siis tutustumaan kristilliseen nuorisomusiikkiin kahden esiintyjän verran. Kyseessä on kunnon live-konsertti, jossa on valoja, savuja ja ääntä koko tilan täydeltä. Musiikki saattaa synnyttää äänenpainetta sen verran, että korvatulppien käyttö on suositeltavaa.