Häät ja vihkiminen

Avioliitto voidaan solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytys on, että ainakin toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt evankelisluterilaisen kirkon jäsen. Toinen voi kuulua muuhun kristilliseen uskontokuntaan.

Siviilivihkimisen jälkeen on mahdollisuus saada avioliitolle kirkollinen siunaus.

Kun suunnittelet häitä, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkoissamme, seurakuntatalossa, seurakuntakodeissa, Pohjaslahden riihikappelissa tai esimerkiksi Mäntän Vuorenkirkossa. Vihkiminen voidaan toimittaa myös kodissa tai muussa sopivaksi katsomassanne paikassa. Läsnä tulee olla papin lisäksi vähintään kaksi todistajaa.

Kirkollista vihkimistä varten tai avioliiton kirkollista siunaamista varten aika varataan kirkkoherranvirastosta. Otamme vihkivarauksia lauantaipäiviin pääsääntöisesti tunnin välein alkaen klo 15. Muina päivinä vihkiminen sovitaan papin ja kanttorin työtilanteen mukaan. On hyvä keskustella jo hyvissä ajoin papin kanssa käytännön asioista ja kanttorin kanssa toimitukseen sopivasta musiikista.

Ennen vihkimistä tulee suorittaa avioliiton esteiden tutkinta, jonka hoitaa Tampereen aluekeskusrekisteri avioliittoon aikovien pyynnöstä. Esteiden tutkintaa on pyydettävä vähintään seitsemän päivää ennen vihkimistä. Tutkinnasta saatu todistus on voimassa neljä kuukautta antopäivästä.

Avioliiton esteiden tutkintaan liittyvät kysymykset Tampereen aluekeskusrekisteriin puh. 03 2190 222 arkisin kello 9-15.

Hääyö

Torstaina 19.9.2019 klo 18 alkaen Mäntän kirkossa

Hääyö on tunnelmallinen tapahtuma, joka mahdollistaa ainutlaatuisen ja vaivattoman kirkollisen vihkimisen ilta-aikaan.

Seurakunta hoitaa tilaisuuden käytännön järjestelyt ja tarjoaa vihkipareille perheineen kakkukahvit juhlan kunniaksi Mäntän seurakuntasalissa.

Tarvitset mukaan vain oman rakkaan ja todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta. Avioliiton esteiden tutkintaa voitte pyytää ev.lut. kirkon asiointipalvelun kautta tai ottamalla yhteyttä oman seurakuntanne kirkkoherranvirastoon.

Tapahtumaan ilmoittautumiset kirkkoherranviraston kautta.

Lisätietoja vs. kirkkoherra Saila Munukka p. 040 750 3601.